Kuhinja je relativno kompleksan komad namještaja, a obično i među najskupljim u kući ili stanu. Stoga je potrebno pripaziti na omjer uloženog novca i dobivene kvalitete. O materijalima i tehnologiji izrade moglo bi se pisati na vrlo široko pa smo za ovaj članak pripremili neke najbitnije stvari na koje bi trebali pripaziti prilikom odabira.

Kod kupovine gotovog namještaja odnosno kuhinje, neke stvari ćete ipak teže vidjeti pošto je već napravljena završna obrada. No kod izrade po mjeri te stvari se mogu lakše provjeriti.

 

Drvo / materijal izrade

Prva i osnovna stvar je naravno drvo, odnosno u većini slučajeva iveral. Da bi se smanjila cijena, često se koriste tanje ili manje kvalitetne iveral ploče. Razlika između više i manje kvalitetnih ploča je u prešanju i kvaliteti folije. Lošije ploče prešane su pod manjim pritiskom što rezultira manjom gustoćom iverja, a time i manjom čvrstoćom.

Debljina koja se najčešće koristi za izradu korpusa (okviri elemenata) i fronte (vrata, prednje strane ladica i slično) je 18-19mm. Ovisno o boji i uzorku folije ili furnira. Neke od tvrtki koje proizvode kvalitetne iveral ploče su Egger, Funder,Kaindl…

 

Rubna traka

Rubna traka je sljedeći bitan element na koji treba obratiti pozornost kod izrade. Postoje dvije vrste rubnih traka. Obična PVC traka, debljine oko 0,2mm. Uz dobru završnu obradu mogu biti trajne. No može se desiti da se nakon nekog vremena počne trgati po rubovima ili u još gorem slučaju, odljepljivati.

Druga vrsta je ABS traka. To je plastična traka debljine 2mm. Strojno se obrađuje i u tom procesu traka ostaje zaobljenih rubova. Ovo je puno kvalitetnije i trajnije rješenje od PVC trake. Nešto je skuplja no u ABS traku se svakako isplati investirati.

 

Okovi

U okove spadaju šarke (spojnice, pante), ručice, vodilice ladica, izvlačno okretne košare itd. Kao i svugdje, i ovdje postoje jeftinije i skuplje varijante. Bolji okovi obično su jači i robusniji. Naročito ne bi trebalo štedjeti na šarkama.

Šarke(panti)

Slabiji šarke podnose manja naprezanja pa je moguće da se nakon nekog vremena fronte odnosno vrata “objese”. To se vidi tako što fronte nisu u istoj ravnini. Razmaci između fronti će biti veći na jednom kraju, a manji na drugom.

Također treba obratiti pažnju i na isplativost. Uz šarke se obično kupuju i ublaživači (amortizeri) koji služe tomu da vrata ne udaraju prilikom zatvaranja. Poznatiji proizvođači spojnica su Blum, Hafele, Hettich.

 

Vodilice ladica

Postoji više metoda za izradu ladica. Jednostavne drvene letvice po kojima klize ladice su najjeftinije ali i najlošije rješenje i danas se uglavnom više ne koristi. Drugo rješenje je metalna vodilica ladica koja se jednim dijelom pričvršćuje na korpus a drugim na samu drvenu ladicu. Od kvalitetnijih ladica koje se koriste u izradi kuhinja po mjeri su metabox i tandembox ladice. Metabox ladice imaju metalne stranice koje su ujedno i klizaći te se montiraju na konstrukciju ladice koja je najčešće izrađena od iverala debljine 18mm. Tandembox ladice se montiraju na isti princip s time da one imaju

Ugrađen blumotion sustav u svojim stranicama koji ne dozvoljava da udare prilikom zatvaranja.

 

Ručice

Izbor ručica je zbilja velik. Drvene, plastične, metalne,aluminijske… Što se tiče kvalitete, ona se u ovom slučaju obično najbolje osjeti pod prstima. Cijene se mogu kretati od nekoliko kuna pa do stotinjak kuna i više. Ovisno o modelu.